Τώρα που μένουμε σπίτι πρέπει να προσέχουμε παραπάνω τη χρήση των Smartphones.
Smatphones και υπερβολική χρήση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε στην εποχή της εξέλιξης της τεχνολογίας και των smartphones. Με αυτά επικοινωνούμε, βγάζουμε φωτογραφίες, ακούμε μουσική, βλέπουμε βίντεο, ταξιδεύουμε – ενίοτε και εργαζόμαστε. Ειδικά όσο η πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του κινητού μας είναι πιο άμεση και εύκολη, τόσο περισσότερο το χρησιμοποιούμε. Ο πλούτος των πληροφοριών που μπορούμε να συλλέξουμε μέσα απ’ αυτά, είναι απεριόριστος. Ένας ολόκληρος κόσμος στην παλάμη του χεριού μας. Την περίοδο που «μένουμε σπίτι», το κινητό μας είναι ο τρόπος να συνδεθούμε με τους φίλους, τους συγγενείς, τους συνεργάτες μας και καταφέρνουμε να το... αφήσουμε από το χέρι μας, ακόμα πιο δύσκολα.
Ωστόσο, αυτό το απαλό άγγιγμα της οθόνης, είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα μας. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο τραυματισμός της άρθρωσης του αντίχειρα επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο ακριβώς εξαιτίας της χρήσης του smartphone, ενώ αριθμός των… «θυμάτων» συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς ο σύγχρονος άνθρωπος γίνεται όλο και περισσότερο εξαρτημένος από αυτήν τη νέα τεχνολογία.
Οι αιτίες πίσω από το πρόβλημα
Παρόλο που οι τένοντες και οι μύες που υποστηρίζουν την κίνηση του αντίχειρα είναι πολύ ισχυροί, ωστόσο δεν έχουν σχεδιαστεί για έντονη επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα σε θέσεις που απαιτούνται για την χρήση φορητών συσκευών και smartphones. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι ο αντίχειρας δεν έχει την επιδεξιότητα που έχουν τα άλλα τέσσερα δάχτυλα και ως εκ τούτου δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην υψηλή ταχύτητα πληκτρολόγησης. Η μυϊκή κόπωση, η υπερβολική καταπόνηση και η παρατεταμένη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στους μύες και τους τένοντες και ενδέχεται να επηρεάσει και την ευκαμψία του αντίχειρα.
Τα συμπτώματα του τραυματισμένου αντίχειρα
Τα συμπτώματα που «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» ότι κάτι άσχημο συμβαίνει στον αντίχειρά μας, μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Δυσφορία ή πόνο στον καρπό και τον αντίχειρα όταν κάμπτεται, είτε όταν κινείται προς το μικρό δάχτυλο.
- «Θαμπό» πόνο στην βάση του αντίχειρα κατά το λύγισμα και το τέντωμα, εκεί όπου ο αντίχειρας συναντά την παλάμη.
- Αδυναμία στην δύναμη της λαβής.
- Πρωινή δυσκαμψία που βελτιώνεται με την κίνηση.
- Μερικές φορές, απλά κρατώντας το smartphone στο αυτί μας υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί πίεση στο χέρι μας, στον καρπό και στα δάχτυλα, ειδικά μετά από μία παρατεταμένη συνομιλία.
Με την πάροδο του χρόνου, η επαναλαμβανόμενη χρήση smartphone κατά αυτόν τον τρόπο, μπορεί να προκαλέσει επώδυνη τενοντίτιδα (φλεγμονή των τενόντων) και επίσης, να οδηγήσει σε πρόωρη αρθρίτιδα της άρθρωσης.
Πώς θα αποφύγουμε το πρόβλημα
Ένας τραυματισμένος αντίχειρας εξαιτίας της χρήσης smartphone δεν είναι φυσικά αναπόφευκτος. Αντίθετα έχοντας υπόψιν μας μερικές πολύ απλές οδηγίες, θα καταφέρουμε να μη στερηθούμε την αγαπημένη μας συνήθεια, αλλά και να μην τραυματιστούμε. Ας δούμε πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε ένα smartphone, αναλυτικά:
- Περιορίζουμε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, όσο περισσότερο γίνεται. Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε υπολογιστή με κανονικού μεγέθους πληκτρολόγιο.
- Γράφουμε σύντομα μηνύματα.
- Αποφεύγουμε να βάζουμε το τηλέφωνο στην παλάμη και να πληκτρολογούμε.
- Σταματάμε και ξεκουράζουμε τα χέρια μας, εάν αισθανθούμε δυσφορία.
- Τοποθετούμε το τηλέφωνό μας σε ένα τραπέζι και πληκτρολογούμε με τον δείκτη και όχι με τους αντίχειρες.
- Χρησιμοποιούμε bluetooth ή ένα σετ ακουστικών κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων μας για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση στα χέρια μας.
- Διορθώνουμε τη στάση μας και δεν καθόμαστε σκυμμένοι πάνω από το τηλέφωνο μας.
- Δεν ξεχνάμε τις καθημερινές διατατικές ασκήσεις για τους καρπούς και τα δάχτυλά μας, για να κρατήσουμε τους τένοντες εύκαμπτους.
- Κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, για να δυναμώσουμε τους μύες μας.
Νοιάζομαι tip: Δεν ξεχνάμε πως όσο «έξυπνο» κι αν είναι ένα τηλέφωνο, δεν επιτρέπουμε να μας χειρίζεται αυτό. Το χειριζόμαστε εμείς! Βρείτε τρόπους & δραστηριότητες να περάσετε καλά στο σπίτι αφήνοντας το κινητό σας!